AKSJE- OG INVESTERINGS-FILOSOFI

#05

Når du skal investere kan det være greit å ha utarbeidet en plan om hvordan du skal handle i gitte situasjoner. Ikke minst: Vær streng mot den.

Med svingninger i markedet kan det fort hende at en aksje gjerne reduseres en del i verdi, og med det følger selvfølgelig en rekke meninger fra forvaltere, selskaper, privatpersoner på forum om hva en bør gjøre, hva fremtiden bærer og lignende. Med dette kan det være fort gjort å panikkselge eller spontant kjøpe noe du ikke har peiling på, så hvordan skal du forholde deg til alt dette? Vi mennesker er lett påvirkelige av alt informasjon vi får, og dette gjelder tross alt dine ekte penger. Sett deg noen mål på forhånd om hva du kan tåle av tap, f.eks 15% fra kjøpsverdi, eller 25% fra toppen. En god leveregel er:

Cut your losses and let your profits run

Hvorvidt dette er enkelt å leve opp til er en annen sak.

“Cut your losses and let your profits run”

Hvordan holde seg streng til investeringsfilosofi?

Stop loss er et utmerket verktøy på veien mot å sikre deg mot potensielt enorme tap. Vanlig stop loss er at du setter en triggerpris og en salgspris. F.eks hvis prisen på NAS = 200 -> selg for 199. Du setter også utløpsdato for denne lytteren, som kan være greit hvis du ikke har mulighet til å holde deg oppdatert over en periode. Trailing stop loss er en mer fleksibel og komplisert utgave av vanlig stop loss. Denne er løpende og har et trigger- og prisvillkår. Triggervillkår blir beregnet ut i fra høyeste kurs siden du la inn ordren. Ved bruk av stop loss tar du det psykologiske ut av bilde ved at du ikke involverer deg ved å tenke “men i morgen snur det kanskje! Holder den litt lenger.”

Les mer om stop loss her:
https://www.nordnet.no/tjenester/analyse-og-verktoy/automatisk-handel/stop-loss.html

Dagens lesning anbefaler jeg alle å se gjennom. 10 korte snutter på 30 sek hver om “Golden rules of investing”

http://thinkingaloud.aberdeen-asset.com/en/thinkingaloudglobal/investment-clarity/ten-golden-rules-of-equity-investing#/